Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Monday 8 September 2014

Crostata s krémom

Crostata alebo po našom mrežovník je tým najjednoduchším koláčom na svete. Cesto za vás pripraví kuchynský robot a navrch jednoducho môžete natrieť lekvár ako v tomto prípade.

Výbornou letnou variantou je crostata s krémom a navrchu s čerstvým ovocím. Vyskúšajte a uvidíte.



Najprv si pripravte cukrárenský krém. Ja som si myslela, že je to extra zložité a myslela som si, že ho môžem nahradiť pudingom - hovorím Vám, ani to neskúšajte. Krém je omnoho ľahší - aj na prípravu aj chuťovo. Tak do toho. 500 ml mlieka zohreje na cca 80 stupňov, pridajte vanilkový cukor a 75 g cukru. Miešajte kým sa nerozpustí. Následne si v miske rozmiešajte 4 žĺtky so 75 g cukru - najlepšie elektrickým šľahačom. Pomaly pridávajte/prilievajte  rozšľahané žĺtky do horúceho mlieka a miešajte na miernom ohni, kým vám to celé nezhustne - čo sa udeje asi v priebehu 5 minút. Ak vám zhustne alebo sa začnú tvoriť hrudky, prilejte trochu teplého mlieka a sem sa s ponorným mixérom a môžete sa pokúsiť krém zachrániť. Ak však pôjdete podľa receptu, nezohrejete priveľmi mlieko a budete to variť iba na najmenšom plamienku, tak sa tomu nič nestane. Odstavte a nechjate vychladnúť. Krémom môžete okrem koláčov plniť aj sladké pečivo, lístkové cesto alebo vyrábať domáce croissanty na raňajky.

Recept na cesto je jednoduchý a stačí dať ingrediencie do mixéra. 250 g múky, 100 g masla, 75 g cukru, pol sáčku kypriaceho prášku, 2 vajcia. Všetky prísady musia mať izbovú teplotu, pekne si ich zmiešate a vymiesite na doske, alebo ako ja v kuchynskom robote s nožami (najlepší nástavec na miesenie cesta, ak nemáte špeciálny stroj). Necháte niekoľko sekúnd miesiť, kým sa Vám v mixéri nezačnú tvoriť veľké hrudky cesta. Potom vyberiete a raz premiesite na doske, len aby sa cesto spojilo. Vložíte do chladničky na 30 minút e je to. Ingrediencie stačia na okrúhlu nízku formu s priemerom 28 cm. Cesto vyvaľkajte, dajte do formy a upečte, Pozor, aby vám nevyskočilo - preto je lepšie ho buď popichať vidličkou, či dať doň o centimeter menšiu formu naplnenú vodou, ktorá ho zaťaží, a tak spoločne piecť.Následne ho upečený a vychladnutý vybertem naplňte krémom a navrch naukladajte, alebo len nasypte ovocie podľa vašej chuti. Voilá. :)


p.s. ak sa bojíte, že vám krém nebude hustnúť, môžete primiešat do vajec aj za polievkovú lyžicu múky. Ale nebojte sa - bude hustnúť jedna radosť.


p.s. pre chuť a arómu pridajte do krému napríklad kôru z citróna, či dve kvapky rumu 

No comments:

Post a Comment