Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Saturday 5 January 2013

Crostata

Jednoduchý a skvelý koláč. Síce nie na úrovni vaľkaného jablčníka mojej mamy, ale na ten proste nemám :)
Potrebujete: ( a tentokrát presné ingrediencie, lebo pri koláčoch sa veľmi improvizovať nedá :))
250 g múky, 100 g masla, 75 g cukru, pol sáčku kypriaceho prášku, 2 vajcia. Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu, pekne si ich zmiešate a vymiesite na doske, alebo ako ja v kuchynskom robote s nožami (najlepší nástavec na miesenie cesta, ak nemáte špeciálny stroj). Necháte niekoľko sekúnd miesiť, kým sa Vám v mixéri nezačnú tvoriť veľké hrudky cesta. Potom vyberiete a raz premiesite na doske, len aby sa cesto spojilo. Vložíte do chladničky na 30 minút e je to. Ingrediencie stačia na okrúhlu nízku formu s priemerom 28 cm. Kým cesto oddychuje v chladničke, vy si môžete nastrúhať jablká (asi kilo), alebo pripraviť iné sezónne ovocie, alebo to z konzervy, alebo ešte jednoduchšie marmeládu podľa Vašej chuti a ľubovôle. Najlepšia je marhuľová, višňová, alebo ríbezľová.

Dajte predhriať rúru na 180 stupňov. Cesto vyberiete v chladničky, rozdelíte na dve časti a vyvaľkáte. Jednou časťou vyložte vymastenú formu ( alebo použite papier na pečenie. S ním sa to potom jednoduchšie vyberá), obložte ovocím podľa výberu, resp. natrite marmeládou. Teraz máte niekoľko možností, zvyšné cesto rozvaľkajte a môžete vykrajovať vzory podľa Vášho výberu ( ja som naposledy robila srdiečka) alebo rádielkom vykrajovať prúžky, ktorými vyložíte - vymriežkujete tortu. Hotovo. Dajte piecť do vyhriatej rúry asi na 45 minút, resp. kým nieje hotová. Na kuchynskej mriežke nechajte vychladnút, nakrájajte a je to.


Pokiaľ ste napríklad urobili jablkovú tortu, vonku je zima, v krbe praská oheň a prišla Vám návšteva, môžete ju obzvlášniť tým, že k nej pripravíte vanilkový puding a podávate ju poliatu týmto pudingom. Čokoládový som ešte neskúšala, ale čo nebolo môže byť. Možno s marhuľami, či broskyňami??

No comments:

Post a Comment