Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Saturday 13 June 2015

Cuketa nadovšetko... placky a fritované guľky

Naše dve cuketové rastliny na záhrade plodia jedna radosť. Treba ich chodiť oberať skoro každý deň a keď náhodou jednu či dve nevidíte alebo sa so zberom oneskoríte - tu ich máte, vyrástli vám na záhrade cuketové obryne. Mne hneď dve. Tak som jednu spotrebovala na polievku a druhú cuketu na placky a fritované guľky, ktoré so šalátom tvorili našu včerajsiu letnú večeru.


Na obidba recepty som si postrúhala na hrubom strúhadle cuketu, posolila a nechala vytiahnuť vodu. Následne vyžmýkala a použila do receptov.

Placky sú jednoduché. Potrebujete 2 dcl vody, 4 polievkové lyžice múky, ktorú rozmiešate vo vode a jedno vajce. Pridajte strúčik cesnaku, bylinky (oregáno, bazalku, majorán) soľ, strúhaný parmezán, či bryndzu (nabudúce skúsim s bryndzou aj ja) a cuketu. Vypracujte cesto ako na haruľu a rovnako aj upečte. Či už na panvici s olejom alebo bež neho.

Fritované guľky takisto nevyžadujú žiadnú prípravu extra. Do pol kila strúhanej cukety zamiešajte 2 vajcia, 2 PL múky, soľ, bylinky a strúhanku. Cesto by malo byť hustejšie - asi ako na halušky. Následne si zohrejte olej na fritovanie a s pomocou dvoch lyžíc vhadzujte guľky do oleja a fritujte do zlata. Nechajte odtiecť na papieri a môžete konzumovať.

Obidvoje je najlepšie podávať zahorúca !!!

No comments:

Post a Comment