Radosť z varenia a chuť zeleniny

Jednoduchá a rýchla kuchyňa nielen pre vegetariánov, ale pre všetkých, ktorí sa rozhodli urobiť niečo pre seba a svoje telo a hlavne chcú objaviť krásu a rôznorodosť chutí zeleniny.

Saturday 12 January 2013

Žihľavové knedličky

A zase je tu žihľava - hm, teda na mojom stole, v dreze, v hrnci a na záver bude hádam aj na tanieri. Teraz je tu v Taliansku jednoducho jej sezóna a bola by škoda to nevyužiť.
Žihľavu očistíme, umyjeme a necháme prevariť asi 10 minút, zlejeme vodu, nasekáme na drobno a môžeme začať používať, či už do polievok, plniek do cestovín, na prípravu cestovín samotných, alebo ako v tomto prípade na prípravu chutnej prílohy.

Nasekanú žihľavu si v miske zmiešame s rikotou - použila by som aj tvaroh, keďže rikota na slovenskom trhu nieje veľmi vhodná na konzumáciu - vajkom, trochou múky, soľou, muškátovým orieškom, strúhankou. Na konci by ste mali vytvoriť hmotu, ktorú môžete tvarovať rukami a nemala by sa rozpadávať.
V hrnci si dajte zovrieť vodu a osoľte. Na ušetrenie času a energie, môžete na hrniec dať tanier alebo panvicu, do ktorej ste dali maslo a šalviové listy. Maslo sa Vám rozpustí a šalvia ho krásne prevonia a tak si vytvoríte výbornú omáčku na knedličky.  Teraz môžete buď s namočenými rukami alebo s dvomi lyžicami tvarovať guľky, resp. ovály a vhadzovať ich do vriacej vody. Nechajte variť asi 10 minút. Vyberte vložte do pripravenej omáčky, jemne a pozorne premiešajte, aby sa Vám nerozpadli a môžete ich servírovať.


Rovnako na mieste žihľavy môžete použiť napríklad prepasírovanú brokolicu, či rôzne druhy kapusty, len ich musíte predtým samozrejme uvariť. Je to vhodný spôsob prípravy zvyškovej zeleniny.

No comments:

Post a Comment